Premium Hosting Provider

Autentificare        Inregistrare        Afiliere
Comercial: 073.427.2277   / Luni-Vineri: 9-17

Gazduire web – Scurt Istoric

Gazduire Web
Termenul „găzduire web” sau „găzduire website” se face auzit din ce in ce mai mult datorită creșterii vertiginoase al numărului de site-uri web oriunde in lume. Traducând din limba Engleză in limba Română expresia „Web Hosting” formată din cuvantul Web = pânză și cuvântul Host/Hosting = Gazdă/Găzduire obtinem expresia „Gazduire Web/Website”.

După ce un web site a fost realizat, acesta necesită “Găzduire web” pentru a putea fi online, adică vizibil pe Internet lumii intregi. Altfel spus – de data acesta din punct de vedere tehnic – gazduire web inseamna a gazdui o pagina web (sau mai multe pagini web) pe un server (un computer cu functia principala de gazduire – pagini web).

Găzduirea web este un serviciu oferit atat personelor fizice cât și a celor juridice – societati comerciale, agentii, etc. Practic un client cumpără de la compania de hosting un spatiu de găzduire pentru site-ul său pe hard drive-ul serverului companiei de “web hosting”. Acestă actiune de cumpărare a spatiului de găzduire web se realizează astazi complet in doar câteva minute, cu plata online, iar clientul are acces instant la serviciul de găzduire – mai exact la contul său de găzduire. Majoritatea firmelor de găzduire web oferă și domenii web spre vânzare. Actiunea de achizitionare a unui Domeniu web mai este cunoscuta si sub denumirea „Inregistrare Domeniu web”. Domeniul web si website-ul web sunt două lucruri distincte, separate dar care functionează doar impreună și indispensabil pentru ca un web site sa fie complet si vizibil pe Internet publicului vizitator. Domeniul web este numele site-ului (cunoscut si sub denumirea de URL) urmat de o extensie cum ar fi de exemplu [ .com, .net sau .ro, sau multe altele ].

Website-ul proprizis constă in totalitatea paginilor web, a imaginilor si diverselor fisierelor componente ce constituie “motorul site-ului” organizate in foldere. Astfel, au aparut companiile de Găzduire web care pot gazdui pe serverele proprii sute, mii sau milioane de site-uri web in functie de mărimea companiei, sau mai bine spus a mărimii infrastructurii proprii, asa-zisul “Data-Center” conectat la un nod de Internet principal si intenational. Data-Center-ul constă in totalitatea serverelor (computere specifice functiei de găzduire-site), pe care website-urile sunt găzduite dar si sistemele auxiliare ce mentin active serverele, cum ar fi:

– reteaua diverselor tipuri de cabluri ce realizează conexiunile de intenet si telecomunicatie atât in interiorul Data-Center-ului cat si legătura acestuia cu exteriorul;
– reteaua de alimentare cu energie electrică;
– sistemul redundant „back-up” (sistem de rezerva);
– generatorul de energie electrică – parte a sistemului redundant – este un grup electrogen – pus in functiune automat in cazul intreruperii subite a alimentarii curente cu energie electrica.
– sistemul de reducere al poluarii rezultate in urma functionarii grupului electrogen (motorul diesel) necesară conform normelor de mediu chiar dacă acesta porneste foarte, foarte rar);
– sistemul de ventilatie pentru mentinerea riguroasa a unui temperaturi relativ scazute (16–24°C) si constante in camera rezervată serverelor;
– sistemul de securitate: intrarea in data-center cu un card de acces, monitorizarea permanenta realizată prin sistem de supraveghere video, sistem de detectare si stingere al incendiilor;
– echipa tehnica si de intretinere a data-center-ului divizată pe departamente si managementul.

DATA CENTER – Infrastructura

Mai jos, vă prezentam cateva imagini ale data center-ului HostGator SUA unde avem si noi servere colocate:

In continuare dorim sa va mai prezentam si Data-Center-ul din Germaina unde avem deasemenea servere colocate:

Astazi, Găzduirea web este deja o industrie de miliarde de dolari anual – la nivel international si de multe milioane de euro anual in România, aflandu-se in continuă crestere chiar si in perioade de criză economica mondială. Găzduirea web este o parte integrantă, foarte importantă si indispensabilă sectorului IT fiind binecunoscută amploarea dezvoltarii lui si de crestere economică a acestora in ultimile decade.

Industria de Găzduire web a luat o asemenea amploare datorită cresterii vertiginoase a numarului de site-uri web. Potrivit sursei [Whois.com] primele domenii web au fost inregistrate in anul 1985.

Exemplu: simbolics.com – in Martie 1985.

Tot in 1985 s-au inregistrat mai târziu domeniile:  northrop.com,  xerox.com si  hp.com

In anul 1995 erau inregistrate 15.000 de domenii web. Astăzi numarul acestora a depasit deja cifra de 350.000.000 iar acesta cifră este in contiună crestere atât in România cât si in lumea intreagă. Reteaua de Internet globală cunoscută sub denumirea “World Wide Web” – abreviat: WWW (in traducere: reteaua web a intregii lumi), este astfel mentinută activă prin totalitatea firmelor de găzduire web din intrega lume. Web – cuvânt din limba Engleză – se traduce prin “pânză”, retea (si ne putem imagina o imensă “pânză de paianjen” (in lb. Engleză: “spider web, sau swirls”), ce se intinde pe tot globul pămantesc din continent in continent. Ei bine acestă panză, acestă retea formată din milioane de conexiuni de internet si web site-uri, nu ar putea fi activă dacă nu ar fi si găzduită pe miile de servere ale companiilor de găzduire web din intreaga lume.

Primele idei si primii pasi realizati in punerea bazelor ce a condus la creerea paginilor web si a necesitătii de Găzduire web a acestora au inceput in anii 1979 in Europa occidentală si au durat pană in anii 1991 – când a fost desavarsită, iar initiatorii si promotorii acestor idei au fost:

Berners Lee: este creatorul ”HTTP” – HyperText Transfer Protocol, ”HTML” – HyperText Markup Language, primul browser web denumit “ World Wide Web”, primul software de tip server HTTP – mai târziu cunoscut sub denumirea de “Httpd CERN”, primul server de web si primele pagini web ce descriu proiectul in sine.

Nicola Pellow: a rezolvat deficienta primului bowser creat de Berners Lee care rula doar pe soft-ul NeXT – inventand browserul de text simplu – denumit “Line Mode Browser” – ce putea rula pe orice computer.

Bernd Pollermann: a incurajat utilizarea in interiorul CERN (European Organization for Nuclear Research – Switzerland/ Organizatia Europeană de cercetare Nucleară – Elvetia) prin introducerea listei telefonice pe web care initial, lista telefonică putea fi accesată numai prin logarea intr-o anumită fereastra principală de acces pentru ca numerele de telefon sa poată fi vizualizate de utilizator.

Robert Cailliau – (colaborator al lui Berners Lee).

Potrivit lui Berners Lee WEb-ul a fost inventat in clădirea 31 a organizatiei CERN dar si in locuintele particulare din Elvetia si Franta in care Berners Lee a trăit si a lucrat la acest proiect istoric revolutionar.

Paul Kunz (de la Stanford Linear Accelerator Center) a fost captivat de inovatia WEB visitand CERN in 1991 si a adus softul NeXT la “SLAC” unde Louis Adiss l-a adaptat pentru sitemul de operare VM/CMS pe Cadrul principal IBM ca mod de afisare online a documentatiei catalogului SLAC. Acesta a fost primul web server din afara Europei dar si primul web server din S.U.A.

O perioadă semnificativă a dezvlotarii si perfectionarii web-ului (WWW) s-a derulat intre anii 1992 – 1995.

ORGANIZATIA WEB

Organizatia CERN a fost de acord in Aprilie 1993 ca protocolul Web sa poată fi utilizat de oricine fară niciun fel de taxă – acesta decizie fiind luată ca urmare perturbărilor cauzate de anuntul Universitatii din Minnesota de a incepe taxa de licentă pentru implementarea “Protocolului Gopher”. In anul 1994 – luna Mai, Robert Cailliau a organizat prima conferintă internatională WWW ce a avut loc la CERN.

In Septembrie anul 1994, Berners Lee a fondat Consortiul World Wide Web (cunoscut mai târziu si ca W3C ) la Institutul de Tehnologie Massachusetts – S.U.A., cu sprijinul DARPA (Agentia de Cercetare Avansată a Apărării) si a Comisiei Europene. Scopul Consortiului W3C si conferintele ce au urmat au avut ca scop dezvoltarea si imbunătatirii Web-ului prin implicarea companiilor de profil, fără patentul si taxa royală sau alte taxe.

A urmat aparitia browser-elor din ce in ce mai sofisticate si a motoarelor de căutare.

Mike Hippert – Manager cu functie executivă si fondator al companiei “Online Technology Exchange Incorporation”, a creat primul component electronic ca parte de motor de căutare online. Locatorul Online (The Online Locator) – Part Search Database – a fost un index (o lista online) a tuturor semiconductorilor si circuitelor integrate care mai târziu s-au transformat in ceea ce cunoastem astăzi ca “Motor de Căutare” (Search Engine). Acesta a creat prima casetă, (camp pe o pagină web) de Căutare Online” care putea căuta, găsi si afisa toată Baza de Date a circuitelor integrate in acea vreme.

Mai târziu Google a preluat si dezvoltat ideea de căutare online construind o bază de date gigant care ne poate da răspunsuri astazi la aproape orice intrebări din orice domeniu. Alte motoare de căutare similare cunoscute sunt; Yahoo, Bing, Ask, Webopedia, Mahalo, DuckDuckGo, Yippy (initial Cluty) si Internet Archive (cunoscut si ca netforbeginners.about.com )

Citeste mai multe…

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

 

Autor:  Nicolae Stoicescu

Nota declarativa:  am scris prezentul articol de mai sus la solicitarea proprietarului site-ului web hostland.ro

Acesta este un articol unic in totalitate și a fost scris din cunostintele mele proprii acumulate de-a lungul timpului dar mai ales pe durata cursului de Web Design pe care l-am urmat și absolvit in anul 2011 in Bucuresti. Nicio parte din acest material nu a fost copiată sau reprodusă dintr-un alt material cu sau fară drepturi de autor. Deasemenea sunt o persoana avizată ocupatia mea prezentă fiind in domeniu – respectiv – servicii de Găzduire web și Inregistrare Domenii web la o societate comericială din Bucuresti. Articolul pe care l-am redactat și publicat aici nu urmareste reclama de niciun fel, textul necontinând ancore catre vreun alt web site, date de contact ale mele sau ale vreunei societati comerciale. Scopul acestui articol este doar de informare a tuturor celor ce doresc să știe cât mai multe despre termenul „Găzduire Web” și „Web” – in sine.

Vă multumesc audienta

 

Semnatura:

 

 

 

 

Nicolae Stoicescu   |   22 Decembrie 2012