Premium Hosting Provider

Autentificare        Inregistrare        Afiliere
Comercial: 073.427.2277   / Luni-Vineri: 9-17

Ce inseamna Gigabyte [ GB ], Megabyte [ MB ]

Toti am auzit vorbindu-se despre cunoscutele unitati de masura folosite in domeniul informaticii, deasemena am sesizat si confuzii intre aceste unitati de masura si ne-am gadiat sa dam in acesta pagina dedicata cateva explicatii simple si clare.

Cea mai mica unitate de masura in domeniu este Bitul. In peste 99% din cazuri exista 8 biti intr-un Byte. – de aici si confuzia intre acesti 2 termeni Bit si Byte.

O alta confuzie pe care dorim s-o clarificam aici este faptul ca prescurtarea pentru Bit este [ b ] – litera mica, iar pentru Byte este [ B ] – majuscula.

Astfel, 1 kilobyte are (aproape intodeauna) 1024 biti.

1 Megabyte inseamna 1024 kilobytes.

2. 1 Gigabye inseamna 1024 megabytes.

Tot in ordine cronologica crescatoare, urmatoarea unitate de masura este 1 terabyte sau 1024 gigabytes.

Mai mare decat Terabyte-ul este un Petabyte care are 1024 de Terrabytes si in final avem Exabyte-ul care are 1024 de petabytes.

Aducand in discutie spatiul de gazduire web alocat pe hardul serverelui pentru un cont de web hosting – ne referim la acesta in Bytes, de exemplu: 1024 MegaBytes (1024 MB)  de spatiu pe disk – adica 1 Gigabyte [ GB ].

Daca vorbim de viteza unei conexiuni de internet de exemplu, aproape intotdeauna aceasta este exprimata in biti, sau kilobiti (Kb), megabiti [ Mb ] sau gigabiti [ Gb ].

Viteza pe Internet este calculata pe secunda asa ca unitatea corecta de masura este Megabiti pe secunda sau Mbps (Mb/s).

Atunci cand vorbim spre exemplu despre viteza conexiunii intr-un server sau latimea de banda a acestuia, discutam in Mbps. Exemplu:  conexiunea de 100 Mbps tradusa in Megabytes, 100 Mbps inseamna 12,5 MBps.