Premium Hosting Provider

Autentificare        Inregistrare        Afiliere
Comercial: 073.427.2277   / Luni-Vineri: 9-17

Ce este NameServers

Ce este un Nameserver ?  … sau  Ce sunt Nameserverele ?

In tehnologia IT NameServer (sau DNS) este un computer-server ce găzduiește o retea „network service” și care generează răspunsuri cererilor de identificare și traducere a adreselor web venite de la calculatoarele conectate la reteaua de Internet.

Altfel spus, acest server realizează serviciul de „conversie” al unui URL (adresa web formată dintr-un șir de caractere – litere si numere) intr-o adresa IP (adresă web formată din seturi de cifre cu puncte intre ele). După cum se stie, fiecărui calculator conectat la reteaua de Internet i se alocă un IP care este unic si prin care poate fi identificat acel calculator.

Comunicarea pe Internet intre două siteme PC (intre două calculatoare) se poate face astfel numai pe baza IP-urilor alocate acelor calculatoare. La fel si legătura intre un calculator si un server se realizează tot pe baza IP-urilor, deci la apelul unui nume de calculator, DNS-ul este „interogat” si răspunde intorcând adresa IP al acestuia.

La apelul unui IP, DNS-ul va intoarce numele alocat ( expresie cunoscută in domeniu IT ca „reverse query” (interogare inversă), si nu „Alias-uri” (nume secundare, neprincipale).

Internetul recunoaste si sustine două „principale spatii de nume”:

1. Ierarhia Domeniului web

2. Protocolul de Intenet – abreviat: IP-ul  (adresa sistemului)

DNS-ul este server-ul care stochează inregistrarile (liste) acelor adrese – inregistrări – de tip (A, AAAA), inregistrări (NS) si inregistrari „Mail exchanger (MX)” pentru domeniile web (liste DNS) si răspunde interogărilor intorcându-le către proprile baze de date.